Ampullen vul- en sluitmachine

R911
De R911 is een volautomatisch machine voor het openen, vullen en sluiten van ampullen die tevens uitvoerbaar is met een flessenvul- en sluitstation. Deze recent geïntroduceerde machine is uiterst geavanceerd en bevat veel RVS-delen. ROTA heeft hiermee haar 80-jarige ervaring in één machine verenigd. De R911 is zo geconstrueerd dat hij zonder aanpassingen volledig volgens de laatste GMP-richtlijnen produceert. De machine wordt geleverd inclusief onderhouds- en bedieningsvoorschriften en ook de vele veiligheidsvoorzieningen voldoen ruim aan de eisen die momenteel gesteld worden.

Werking
De ampullen worden in bakken of dozen in het invoermagazijn geplaatst. Via een wormwiel worden de ampullen in de transportkrans naar diverse stations gebracht. Deze stations openen, vullen en sluiten de ampullen. De ampul wordt vervolgens getransporteerd naar het uitvoermagazijn. Door toepassing van formaatsets is de machine zeer eenvoudig om te bouwen voor een ander formaat ampullen. Een overzichtelijk bedieningspaneel met display zorgt voor een zeer eenvoudige bediening van de machine.

Loop je tegen een uitdaging aan?
Neem contact op met ons.

Invoer en transport
Het invoermagazijn is in de breedte traploos instelbaar tussen 150 mm en 240 mm. De lengte van het magazijn is 490 mm. Over de gehele breedte en lengte is het invoermagazijn voorzien van een metalen transportband om de ampullen vloeiend de invoerworm in te geleiden. Klantgespecificeerde invoermagazijnen zijn op aanvraag leverbaar. De ampullen worden met dozen of bakken in het invoermagazijn geplaatst en het continu draaiende wormwiel neemt de ampullen mee naar de transportkrans . De transportkrans vervoert de ampul stapsgewijs naar de diverse stations voor het openen, vullen en sluiten van de ampullen. Het wormwiel kan worden stopgezet zonder de rest van de machine uit te schakelen.

Openbrandstation
Dit station maakt het mogelijk om zowelopen als gesloten ampullen te vullen (conform DIN ISO 9187). Gesloten ampullen worden geopend door eerst een gaatje te branden middels openbrandstation en daarna al draaiende dit gaatje te vergroten door openbrandstation. De vulnaald kan hierdoor contactloos de ampul vullen. De tweede brander zorgt voor het drogen van de ampul en tevens voor een (opwaartse luchtstroom waardoor voorkomen wordt dat deeltjes in de ampul vallen. Dankzij deze voorziening kan de R911lM.A zowel open als gesloten ampullen vullen.

Vul- en begassingsstation
De ampullen worden gecentreerd om contact van de vulnaald met de ampullen te voorkomen. Het vochtig worden of 'verkolen tijdens het dichtbranden wordt hiermee voorkomen. Door een dubbele naald toe te passen is het mogelijk om tijdens het vullen te begassen. De beste vul-resultaten worden uiteraard verkregen door het naaldtype te selecteren afhankelijk van het product en de ampullennek diameter. Tijdens productie wordt automatisch de aawezigheid van de ampul gecontroleerd om te voorkomen dat er gevuld wordt zonder ampul.

Vulpomp
Roterende zuigerpompen gefabriceerd van RVS 316L, of als alternatief keramisch, verzorgen een hoge doseernauwkeurigheid. In de standaard uitvoering moeten de pompen, ter sterilisatie, gedemonteerd worden. De schoonmaaktijd kan verkort worden door gebruik te maken van optionele pompen, uitgevoerd volgens CIP/SIP ontwerp. De pompen zijn leverbaar in de volgende capaciteiten: 0,2 - 2,5 mi, 1,0 - 6,5 ml, 2,O - 11,O ml en 6,O - 33,O ml. Voor het vullen van flesjes zijn twee uitvoeringen leverbaar in de capaciteiten:10 - 55 ml en 20 - 105 ml. Het afvulvolume kan eenvoudig via het bedieningspaneel worden ingesteld. Een pompbevochtigingssysteem voorkomt het vastlopen van de pomp indien met kristalliserende vloeistoffen wordt gewerkt. De zuiger wordt bevochtigd met gedestilleerd water of met het product uit de opslagfles dat via het afsluitklepje in de bevochtigingshuls belandt en uiteindelijk opgevangen wordt in een opslagvat (geen standaard accessoire). Het systeem kan geheel ontlucht worden zonder een ampul in de machine. 

Voorverwarming en sluiten
Het dichtsmelten van de ampullen gebeurt in twee stappen. In het eerste station wordt de ampul voorverwarmd. In het tweede station wordt de ampulnek verder doorverwarmd totdat het glas plastisch is. Op dat moment wordt het bovenste deel van de ampul losgetrokken, de brander gaat omhoog en smelt de ampul verder dicht. Het restdeel wordt via een goot naar de afvalbak gevoerd. De brander is voorzien van een electrothermische beveiliging en zal als de vlam uitgaat de gastoevoer binnen 30 seconden afsluiten. 

Uitvoermagazijn
De gevulde en gesloten ampullen worden door een uitvoerarm uit de transportkrans geduwd en via een geleiding in het uitvoermagazijn gebracht. Van daaruit kunnen ze middels geschikte bakken uitgenomen worden. Het uitvoermagazijn heeft een breedte van 153 mm en een lengte van 420 mm. Speciale uitvoeringen zijn op aanvraag leverbaar.